World

See Red Women's Workshop

Posters, serigrafia i feminisme

CC See Red Women's Workshop

Els anys 70 al Regne Unit foren anys de lluita política i social al carrer. També fou l’escenari històric del naixement d’una nova corrent feminista i socialista que buscava l’expansió del feminisme a través de la solidaritat de gènere, classe i raça, però evitant el paradigma de l’esquerra tradicional, poc avesada a les especificitats de la causa feminista. En aquest moment bulliciós va aparèixer una publicació en el sí del Moviment d’Alliberament de la Dona (WLM) anomenada Red Rag. Fundada al 1972, es publicava dues vegades l’any amb una tirada de 4.000 exemplars. Es distribuïa en reunions del Moviment, sindicats interns i conferències, i principalment es nodria de l’autofinançament i la recaptació de fons. Totes les contribucions escrites es valoraven i discutien en col·lectiu i cap d’elles era feta per homes.  Des de la revista es feien crides a vaga, a la creació de sindicats per les treballadores de la neteja i cuidadores, es reivindicaven drets i ajudes a la maternitat, dret a l’avortament i es feia campanya contra la violència masclista.

CC See Red Women's Workshop

Un anunci publicat a la Red Rag al 1972 convidava a les dones del món de l’art i el disseny a desafiar la imatge de “dona” que difonien els mitjans de comunicació i la publicitat. Aquesta invitació irreverent va arribar a mans de tres estudiants de Belles Arts que, inspirades pel potencial revolucionari de la iniciativa, van fundar el col·lectiu no mixte See Red Women’s Workshop al 1973. La voluntat inicial d’aquestes tres estudiants era crear un grup per lluitar a través de la comunicació visual contra el sexisme, la violència domèstica i la desigualtat de gènere. Denunciaven activament el rol de dona naturalitzat socialment gràcies als canals de comunicació hegemònics i en qüestionaven el valor social adscrit, fent evidents les situacions d’opressió que se’n derivaven. Alhora, clamaven per un model alternatiu de feminitat, sobretot com a subjecte combatiu en el seu propi escenari social.

CC See Red Women's Workshop

El grup esdevingué un projecte col·lectiu de contra-cultura feminista underground en forma de taller de serigrafia. Dissenyadores gràfiques, dibuixants de còmics, il·lustradores, fotògrafes i artistes visuals, a través de cartells, il·lustracions, postals i calendaris, s’aproximaven a temàtiques feministes entorn la sexualitat, la identitat i l’opressió de gènere. Sovint amb humor però sense cedir ni un centímetre de fortalesa, solidesa gràfica i cruesa conceptual.

La principal tècnica d’impressió era el block out, aplicant un complement soluble en aigua, i les impressions es penjaven inicialment en cordes i després en bastidors d’assecat. Posteriorment es va poder construir un laboratori i comprar equips per poder introduir plantilles fotogràfiques.

CC See Red Women's Workshop

No és accidental que l’autoria del i els projectes fos sempre col·lectiva, el grup posava molt d’èmfasi en col·lectivitzar idees, habilitats i coneixement per demostrar la força de la comunitat i la solidaritat femenina. Així, les obres no es signaven mai individualment, davant la incomprensió del món del disseny i l’art. Una idea de cartell es portava al grup per ser debatuda, alguna integrant en treballava el disseny i el presentava de nou a revisió. Algú més podria sumar-se a fer canvis i aquest procés seguiria fins que el col·lectiu estigués satisfet amb el resultat final.

CC See Red Women's Workshop

De manera similar a la revista que les havia inspirat, es finançaven a través de la venda de les seves produccions i a partir de donacions de la comunitat. Admirablement, el col·lectiu es mantingué actiu durant 17 anys i en van arribar a formar part fins a 45 dones de procedències ben dispars, intentant evitar caure en el clixé de moviment liderat per dones blanques de procedència europea. Totes les creatives, que hi treballaven de manera voluntària, eren alhora mares, professores, cuidadores i, moltes de les seves creacions, s’inspiraven directament en les seves experiències personals. Més endavant també van acceptar encàrrecs per col·lectius o esdeveniments afins ideològicament.

CC See Red Women's Workshop

Finalment, el col·lectiu va baixar persiana al 1990 davant dels canvis de la indústria de la impremta, que feia molt més difícil autogestionar-se a partir de la venda de pòsters. L’any 2017, l’editorial Four Corners Books va publicar un llibre, See Red Women's Workshop: Feminist Posters 1974-1990, escrit per antigues components del col·lectiu, recuperant-ne així la memòria i presentant a les generacions presents del disseny gràfic els objectius polítics i estètics de la iniciativa. El grup també gestiona el seu propi web on es poden gaudir totes les obres històriques que van produir i que avui segueixen tenint un missatge vigent i necessari.

CC See Red Women's Workshop

Related news