ADG

Rosa, llibre i disseny

Recomanacions de l'ADG per la Diada de Sant Jordi
 

.

Daniel Ayuso:

 

Sassen, Viviane (2015). ‘Umbra’.
Una meravella de llibre dissenyat a més per la Irma Boom. Un exemple de com la fotografia i el bon disseny editorial poden construir narratives molt suggerents.
Prestel. 196 pàgines, 26x35, 200 imatges. Preu: 52.85€

 

Sassen, Viviane (2013). ‘In and Out of Fashion’.
Un altre llibre seu imprescindible, on es barreja treball comercial i personal amb una direcció d’art impressionant.
Prestel. 296 pàgines. Preu: 49.07€

 

Sandberg, Willem (2014). ‘Portrait of an Artist’.
Un llibre que retrata i explica la figura de Sandberg, director del Stedelijk Museum i la relació entre la gràfica i el llegendari museu.
Valiz/Werkplaats Typografie. 328 pàgines. Preu: 11.65€

 

I uns llibres destinats a nens, encara que em semblen preciosos per a adults també:

 

Deuchars, Marion (2011). ‘Dibuixa, Pinta i Imprimeix com els grans artistes’.
A través de les tècniques que utilitzaven els grans artistes, aquest llibre t'introdueix a la creació d'estampats, l'ús de l'espai positiu i negatiu en els volums, el surrealisme i l'ús experimental de les taques i el color.
Coco Books. 240 pàgines. Preu: 19,50€

 

P. Arrhenius, Ingela (2016). ‘Animals’.
Un llibre que combina tipografia i il·lustració perquè els més petits aprenguin els noms dels animals.
Coco Books. 36 pàgines. Preu: 24€

‘Animals’ Ingela P. Arrhenius

Albert Romagosa:

Morrison, Jasper (2014). ‘The Good Life: Perceptions of the Ordinary’.
Un llibre imprescindible que transcendeix els límits del dissenyat de producte. La mirada de Jasper Morrison és curiosa i insaciable i ho demostra una vegada més amb aquesta peça. L'autor descobreix una selecció d'edificis, objectes i curiositats que ha retratat durant els seus viatges per tot el món i crea, de forma magnífica i amb gran sentit de l'humor, un brevíssim text concorde a cadascuna de les fotografies.
Lars Müller Publishers. 80 págines, 37 imatges. Tapa dura. Preu: 20,00€

 

De Bondt, Sara & Muggeridge, Fraser (2009, 2010, 2015). ‘The Form of the Book Book’.
The Form of the Book Book consta de 7 assajos sobre el llibre escrits per dissenyadors de la talla d'Armand Mevis, James Goggin o Richard Hollis. Analitzen el llibre a través del seu passat històric, present i futur en la nostra era digital.
Occasional Papers. 96 pàgines. Preu: 14,00€ (aprox.)

‘The Form of the Book Book’ Sara De Bondt & Fraser Muggeridge

Alejandro Masferrer:

Raby, Fiona y Dunne, Anthony (2013). ‘Speculative Everything’.
És un llibre sobre com el disseny es pot utilitzar per inventar el futur. M'agrada molt perquè ens ensenya als dissenyadors com podem aportar coses en aquests moments de tant canvi.
Londres: The MIT Press. 240 pàgines. Preu: 29.25€

 

Laloux, Frederic (2016). ‘Reinventing Organitzations’.
Més que un llibre és una guia sobre com dissenyar organitzacions autogestionades. Parla de la necessitat d'empoderar treballadors, equips i empreses per no solament millorar els resultats, sinó fer la vida laboral més agradable.
Arpa. 400 pàgines. Preu: 22,90€. També pots descarregar-te el pdf online a www.reinventingorganizations.com i pagar el preu que escullis.

‘Speculative Everything’ Fiona Raby i Anthony Dunne

Pere Esteve:

Kholmatova, Alla (2017) ‘Design Systems’.
Una guia pràctica de creació de llenguatges per a productes digitals. Molts equips i organitzacions estan acostant-se al disseny actualment i aquest llibre mostra el funcionament dels sistemes efectius aplicats i el perquè de la seva efectivitat.
Smashing Media AG. 277 pàgines. Preu: 23.60€

 

Frost, Brad (2016) ‘Atomic Design’.
Cada vegada hi ha més demanda d'interfaces que s'adaptin a contextos diferents i 'Atomic Design' ens dóna detalls de com crear i mantenir sistemes de disseny robusts.
193 pàgines. Preu: 16.25€

 

Marcotte, Ethan (2015) ‘Responsive Design Patterns & Principles’.
A mesura que el disseny responsive evoluciona sorgeix la necessitat d'anar més enllà del mòbil i la Tablet. Ethan Marcotte ens ensenya en aquest llibre com dissenyar plantilles que puguin arribar a més dispositius i per tant, a més gent.
A Book Apart. 160 pàgines. Preu: 40€

‘Design Systems’ Alla Kholmatova

Eva Vesikansa:

Rathgeb, Markus (2015) ‘Otl Aicher’.
La monografia del dissenyador i tipògraf alemany Otl Aicher. Un llibre molt complet que recopila la impactant carrera del dissenyador, pioner del disseny gràfic del segle XX. L'exploració i el treball amb pictogrames és una de les parts més interessants.
Phaidon. 240 pàgines. Preu: 39.95€

 

Experimental Jetset  (2015)Statement and Counter-Statement: Notes on Experimental Jetset’.
Una monografia alternativa i experimental de l'estudi de disseny gràfic holandès. Una publicació sobre el seu treball, que són gairebé dues dècades de pràctica en el disseny gràfic. Inclou fragments d'entrevistes, conferències, correspondència, etc.
Mostra no solament el resultat final dels projectes sinó també el procés.
Editorial Roma. 576 pàgines. Preu: 29€

‘Statement and Counter-Statement: Notes on Experimental Jetset’

Raquel Pelta:

Kumar, Vijay (2013). ‘101 Design Methods. A Structured Approach for Driving Innovation in Your Organization’.
Vijay Kumar és professor de l'Illinois Institute of Technology's Institute of Design in Chicago i dirigeix el programa de Planificació Estratègica del Disseny i Mètodes del Disseny. Amb més de trenta anys d'experiència laboral, s'ha especialitzat en el desenvolupament de mètodes i eines aplicades a la innovació centrada en les persones.

101 Design Methods és el resultat d'aquests anys d'experiència i de recerca. Dividit en vuit capítols, el llibre comença amb una introducció en la qual l'autor reflexiona sobre la innovació com a pràctica, confronta una sèrie de supòsits amb les realitats, defineix el que ell considera els quatre principis fonamentals d'una innovació reeixida i proposa un model de procés de disseny d'innovació dividit en set «modes». Aquests constitueixen els altres set capítols de l'obra: intentar el sentit, conèixer el context, conèixer a les persones, emmarcar les percepcions, explorar els conceptes, emmarcar les solucions i fer realitat les propostes.

Cadascun d'aquests apartats conté un bon nombre de tècniques i eines que poden aplicar-se a qualsevol projecte de disseny. No es tracta de receptes a seguir sense més sinó, més aviat, d'un intent per part de Kumar de sistematitzar aquestes tècniques i eines per facilitar la tasca de dissenyadors, investigadors i gestors que treballen en la creació de nous productes i serveis i s'enfronten diàriament a les experiències dels clients.
Avui dia, que tant es parla d'innovació i del disseny centrat en les persones, aquesta obra resulta pràctica i clara per tots aquells que es proposen dissenyar de manera estratègica i pot ser, també, rellevant pels qui estan donant els seus primers passos com a dissenyadors i com a investigadors.
Hoboken, Nueva Jersey: John Wiley & Sons, Inc. 336 pàgines. Preu: 29,90€

 

Goldschmidt, Gabriela (2014). 'Linkography. Unfolding the Design Process'.
El Design Thinking està de moda però més enllà de les conegudes publicacions de Tim Brown i David Kelley, com pensen els dissenyadors durant el seu procés creatiu ha interessat, des de fa almenys quatre dècades, a un bon nombre d'investigadors entre els quals cal citar a Alexander, Lawson, Cross, Dorst i Gabriela Goldschmidt, autora de Linkography.

Goldschmidt és Professora Emèrita de la Faculty of Architecture and Town Planning del Technion-Israel Institute of Technology i en aquest llibre presenta un mètode per a l'anàlisi del procés de disseny, amb la intenció d'aclarir com pensen els dissenyadors i com generen les seves idees.

Al llarg dels set capítols que componen aquesta obra, demostra que el procés creatiu segueix una lògica. Si recorrem a la psicologia cognitiva i a l'anàlisi de protocol, Goldschmidt posa en relleu que aquest procés evoluciona a través d'una gran quantitat de petits passos que denomina «moviments de disseny». Aquests es combinen entre si per formar una xarxa i si s'analitzen els ajustos dels seus enllaços, és possible valorar la congruència dels conceptes.

Així mateix, ofereix una breu història de la recerca sobre el pensament del disseny, presenta i discuteix l'anàlisi de protocol com la metodologia que més s'utilitza en la recerca del pensament del disseny i ofereix una sèrie d'estudis realitzats per altres investigadors.
Linkography és un llibre no massa apte per llegir en el metro però molt recomanable per a aquells que desitgin tenir nocions sobre del Design Thinking menys populars i més profundes, que les que trobem habitualment en molts blogs i pàgines web.
Londres: The MIT Press. 216 pàgines. Preu: 38,39€

Related news