ADG-FAD

Oficis d'una oficina

Els protagonistes del segon ADGTalk proclamen la seva visió del disseny: "No és una feina, és una forma de vida"

www.lautomatica.org

Un camió traslladant maquinària d'impremta. Pes, greix, tinta i ferro en l'època de l'intagible. És una plàstica metàfora per explicar la filosofia d'Oficina de Disseny: "dissenyar és una pràctica que no entenem sense els processos de producció". Ens atrau aquesta dimensió física i material tant com la noció de taller on pensar, compartir i fer créixer projectes d'impressió. Tot això és l'estudi-fàbrica fundat fa uns anys per Ariadna Serrahima, Diego Bustamante i Katharina Hetzeneder, que té en la impremta L'Automàtica –recuperada i re-impulsada en 2015– un braç operatiu fonamental: aquí creen productes gràfics, proven, reflexionen, divulguen i aprenen les pràctiques de les arts gràfiques.

El compromís amb l'ofici i els processos col·laboratius, amb la formació i la cultura és una constant en la trajectòria d'Oficina de Disseny. A l'ADGTalk de febrer, els seus integrants ens van mostrar com les activitats que fan dibuixen una forma d'entendre l'economia del disseny. "El que ens interessa és poder crear un lloc on aturar el temps, on pensar i aprofundir, en definitiva on parar momentàniament un engranatge definit per la velocitat constant". Davant la sensació de fugida cap endavant que sovint determina la pràctica professional, Oficina propugna una major atenció cap a l'aprenentatge i el coneixement.

Artefactes editorials, investigacions visuals de forta càrrega documental, arxius, fanzines, xerrades, debats i, és clar, peces dins el cànon convencional d'un estudi: identitat, comunicació gràfica i web, disseny expositiu... Des de la perspectiva formal, en el treball d'Oficina de Disseny trobem una marcada orientació a la simplicitat, a la sobrietat de recursos, a la puresa del text en negre sobre fons blanc. A les masses compactes, a la lletra clara. La confiança en el llenguatge apareix com una constant que connecta molt bé amb el principal segment de clients de l'estudi: agents del món de l'art contemporani.

L'equip d'Oficina de Disseny ha desenvolupat projectes per a (i amb) artistes, centres d'art, galeries, plataformes culturals. Ariadna i Diego expliquen un cas il·lustratiu, ja que abasta tota la seqüència de valor: exploren la fotografia de música i músics, componen un extens arxiu, editen el contingut visual, desenvolupen un projecte editorial, imprimeixen a L'Automàtica el resultat -una col·lecció de opúscles-, presenten la sèrie, la publiquen, la divulguen. És un exemple de procés obert, flexible, que incorpora aportacions generades al llarg del seu propi desenvolupament. Un camí d'aprenentatge que promou pràctiques crítiques i culturals. En altres ocasions, l'ingredient experiencial és molt més patent. A través de cursos, tallers i pràctiques que organitzen a L'Automàtica i fora, es recreen noves oportunitats de coneixement, creixement i xarxa. D'alguna manera, així vam viure el ADGTalk: un espai per aprendre, una motivació a fer.

L'ADGTalk amb Oficina de Disseny, el 22 de febrer a La Robadora

Related news