ADG-FAD

Deu anys de Moruba

Èxit de convocatòria amb l'estudi de La Rioja a l'ADG Talk x The Art of Labelling en col·laboració amb Arconvert

'Matsu' disseny de Moruba

El dimecres passat 24 d'octubre ens van visitar des de Logronyo Daniel Morales i Javier Euba que, junts, formen l'estudi Moruba. L'acte, al que van assistir més de 150 persones, va ser moderat per Albert Martínez López-Amor, col·laborador habitual de Moruba i de l'ADG-FAD.

Per l'ocasió, Moruba va preparar una presentació especial que, sota el títol "10 anys de Moruba", va representar per als dissenyadors un exercici de reflexió i balanç de la seva dècada d'experiència en la professió.

Així, a través de 10 conceptes clau que han articulat i marcat la seva carrera, Daniel Morales i Javier Euba ens van acostar als seus inicis, a la seva manera de concebre i sentir el disseny, al seu dia a dia, a la seva relació amb els clients, als seus projectes, experiències i divertides anècdotes que els hi han passat a la seva terra de vins. En aquest context, el vi ha marcat sens dubte la trajectòria de l'estudi, però Moruba fuig de l'etiqueta d'"especialistes en packaging de vins" que sovint se'ls atribueix. Moruba és molt més que això.

Talk de Moruba al Disseny Hub Barcelona

LA GOSADIA
Moruba neix el 2008, coincidint amb l'esclat de la crisi financera, "amb molta valentia, amb la intenció d'afrontar els projectes gaudint i decidits a presentar propostes que fossin interessants". Aquell any van decidir afrontar un projecte de vi amb valentia i, segons ells mateixos afirmen, també amb un punt d'inconsciència: Matsu, una metàfora de la vida i de l'evolució del vi que, després de 10 anys, no ha perdut vigència.

EL RUMB
En crear l'estudi, l'objectiu no era arribar a cap lloc sinó gaudir durant el camí. "Estàvem perduts, però érem conscients", va explicar Moruba.
Tot i que en la seva trajectòria proliferen els projectes de packaging de vi, Moruba va presentar als assistents el desenvolupament de diferents treballs d'identitat corporativa, editorial i cartelleria com a mostra de les diferents tipologies d'encàrrecs que abasten.

Talk de Moruba al Disseny Hub Barcelona

LA CONFIANÇA
Una de les paraules que més repeteixen i valoren a l'estudi. El client ideal per Moruba és "aquell que es deixa fer, com un pacient quan va al dentista".

EL NO
Per Moruba, una paraula màgica i positiva que els persegueix des de fa 10 anys. Al ser una estructura petita, Moruba ha après a seleccionar i a dir que no de la forma més senzilla i empàtica possible. Per contrapartida, també ha rebut "noes" petits, mitjans i grans, dels quals n'han après molt.

'Garnachas' disseny de Moruba

EL VI
El vi és "sagrat" per Moruba de la mateixa manera que ho és per Logronyo. Aquest context de treball els ha brindat grans satisfaccions però també els ha ocasionat algun moment complicat, quan es van adonar que els projectes relacionats amb el vi acaparaven la feina a l'estudi. Després d'un temps de reflexió, van decidir retrobar-se amb el vi i van aprendre a gaudir-lo i a treballar els projectes des d'un punt de vista més ampli, que no es limités a l'ampolla sinó que impliqués altres formats.

ELS DESITJOS
Moruba va explicar que no té experiència ni temps per anar a la recerca de clients. Malgrat això, van expressar la seva gratitud per haver pogut complir desitjos que tenien i dur a terme projectes que anhelaven amb cerveceras artesanes, de les quals sorgeixen projectes com Mateo & Bernabé and friends, Pàrquing Beer, Dolina o Hipótesis.

'Dolina' disseny de Moruba

L'ÈXIT
Moruba se sent reeixit per treballar en el que els agrada. Expliquen que rebre premis i invitacions per donar xerrades, guanyar notorietat en definitiva, també els ha causat problemes. El canvi de percepció pública, per exemple, els ha tancat la porta a determinats clients. Advoquen, per tant, per tornar als inicis, a la gosadia d'aquest 2008 i a no pensar en termes de premis i conferències.

LA PROMISCUÏTAT
"Els clients són promiscus per naturalesa. I els dissenyadors també", afirmen. Per molt que s'hagi construït una relació llarga i satisfactòria entre un dissenyador i un client, o entre un dissenyador i un col·laborador, la seva experiència els ha portat a comprovar que la fidelitat no sempre és possible.

Vi cortesia de Vintae, dissenyat per Moruba

LA BARALLA
Com a part fonamental de la relació amb el client. Barallar en el bon sentit, perquè Moruba creu en els projectes que presenta al client, perquè sap que la proposta que plantejarà funciona.

LES EXPECTATIVES
Expectatives del futur. Expectatives del client. Expectatives de la vida. Moruba advoca per no tenir grans expectatives i sí una bona qualitat de vida. "La felicitat és gaudir del que fas el dia a dia", conclouen.

Presentació de Clàudia Portús

A l'apartat dedicat als nostres socis Talent, vam convidar a Clàudia Portús a realitzar una intervenció lliure com a "Telonera" del talk, on va presentar alguns dels seus projectes més destacats, com 'Learn to Identify', i va reivindicar la figura de l'estudiant en pràctiques advocant per la seva dignificació.

Els assistents van poder gaudir d'una copa de vi cortesia del celler Vintae i unes cerveses, gentilesa de Moritz. Gràcies per acompanyar-nos!

Related news