World

Arnaud Mercier,

el llegat d'un geni

Honrem la trajectòria d'aquest dissenyador visionari i desenvolupador pioner de l'entorn digital que va formar part del jurat Laus al 2005

Arnaud Mercier | Font: AREA 17

La pròxima edició dels premis ADG Laus, la conceptualització i preparació de la qual porta ja unes setmanes en marxa, correspon ni més ni menys a la número 50. Des de 1964, i al llarg de les seves 49 edicions, els premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual han reunit milers de projectes, estudis, agències, clients, professionals, estudiants, participants i membres del jurat.

Un dels motius pels quals es mira enrere quan arriba una efemèride com aquesta és poder definir millor qui som i com hem arribat fins on som. En el nostre cas, el de l’ADG i els premis Laus, aquesta història s'escriu gràcies a tots aquells que han participat de juntes, assemblees, premis, jurats, conferències, debats, comunitat... i que ens han ajudat a narrar i fomentar l'excel·lència del disseny al nostre país a través de la seva experiència; i ens han acompanyat en la redefinició de la nostra professió a través dels anys i de les innovacions.

Llegint sobre els premis Laus 2005, el nom d'un membre del jurat de la categoria llavors denominada "Interactius" ens va cridar l'atenció: Arnaud Mercier (1972 – 2011), dissenyador gràfic i desenvolupador francès. I ens ha semblat inevitable dedicar-li unes línies, perquè la seva figura i el que la seva feina representa per a la nostra professió ens ajuda, sens dubte, a situar-nos en el panorama actual del disseny digital, repte encara pendent per al disseny gràfic.

«El disseny d'interacció va néixer com un petit llogaret que creixia a mesura que es comunicava amb les ciutats circumdants. Arnaud Mercier va ser un dels qui van transitar el camí que connectava el llogaret amb la Ciutat del Disseny Gràfic. Ho va fer tant i amb tanta càrrega que va convertir aquesta ruta en una autopista d'alta velocitat, duent prosperitat a totes dues poblacions».
Javier Cañada, Tramontana

Arnaud Mercier | Fuente: AREA 17

A la fi de 2004, moment en el qual es convidava a participar als membres del jurat dels Laus 2005, molts teníem ADSL via mòdem encara que en el món s'implantava a ritme creixent la connexió sense fils des de qualsevol lloc. Estàvem a punt de veure per primera vegada una PSP i iTunes presentaria en breu el suport per a vídeo en la seva versió 4.8, que portaria els podcasts a les masses i demostraria que els usuaris volien mirar la televisió en els seus dispositius i que pagarien per fer-ho. I el més transcendent i subjacent a totes les petites innovacions de nom i cognom: el concepte de web 2.0, que arrossegava amb ell el d'interactivitat i, més important encara, el de xarxa social. Encara no coneixíem Facebook, però MySpace era l’espai de moda. I YouTube no trigaria a ser adquirit per Google i a convertir-se en la xarxa social més revolucionària de la història.

El jurat Laus de l'any 2005 en la categoria "Interactius" —avui simplement denominada "Digital"—, probablement tenia a Arnaud Mercier com a cap de cartell. L’acompanyaven en Pere Rosales, Pablo Moreno, Ángel Souto, Andrés Colomer i Hillman Curtis.

Arnaud Mercier | Fuente: AREA 17

Format en enginyeria informàtica i edició audiovisual, Mercier va ser el fundador de l'estudi de disseny Elixirstudio, cofundador de l'agència interactiva AREA 17 i cofundador del web d'art contemporani Slash Paris. Havia col·laborat amb agències d’arreu del món i havia estat seleccionat Jove creatiu europeu (Roma’99) i exposat en el Museu d'Art Modern Georges Pompidou.

En termes d'Internet, molts percebem els anys 2004-2005 com una altra era o, almenys, com el moment de transició d'una era a una altra. I Arnaud Mercier ja era llavors un pioner, entenent l'entorn digital més com nosaltres ho fem avui que com els seus contemporanis llavors. De fet, al 1999 Mercier ja havia tingut la genial gosadia de dissenyar un lloc web interactiu utilitzant Flash (Flash 3 en aquell moment) i shockwave.

«Visionari tot terreny que va aplicar conceptes del disseny editorial més clàssic al disseny digital quan tothom anava en direcció contrària. Per sobre de la seva estètica atemporal, l'impacte de moltes de les interaccions, patrons de disseny i comportaments que va assignar a les seves maquetes continua vigent avui i ha definit el disseny digital modern».
Diego Blanco, Hanzo

Predicador incansable del disseny web, Arnaud va fundar The Píxel School també al 1999 i la va convertir en el pal de paller del seu procés de disseny i la característica predominant de la seva influent obra. Al 2005, Arnaud establiria The Píxel School com la metodologia de disseny de AREA 17, vigent fins a l'actualitat.

«Arnaud estava avançat a la seva època en 20 anys. Per això ha estat una referència i ha inspirat a qui el seguíem des dels seus inicis. La seva manera de compartir el seu coneixement i treball ha estat un aprenentatge per a molts, que ens passàvem hores analitzant què feia i com ho feia. A més, el seu estudi ha estat dels primers a compartir les seves guidelines i metodologies perquè qualsevol en pugui aprendre. Mercier era un visionari, és un referent».
Samuel López, Sr. i Sra. Wilson

Arnaud Mercier | Fuente: AREA 17

Des del disseny d'una identitat fins a la seva expressió com a revista online o website, la feina d’Arnaud Mercier és avui, nou anys després de la seva tràgica mort, reverenciada: simple, clara, diferent, memorable, bella, usable.

 

«Va saber entendre molt originàriament que la clau dels productes digitals passava per aconseguir l'harmonia entre el fet visual i el medi tecnològic, entre l'emoció i la funcionalitat».
César Úbeda, RunRoom

Arnaud Mercier | Fuente: AREA 17

En la seva memòria, els amics i companyes d’Arnaud Mercier a AREA 17 han desenvolupat una col·lecció online permanent amb més de 2000 imatges que recorren la seva fascinant i prolífica trajectòria.

Arnaud representava l'excel·lència i ens la va portar amb ell als premis Laus. Volem retornar-li el regal recordant-lo com el que fou: un geni i un mestre el llegat del qual ha de servir a totes aquelles persones que prossegueixen la seva tasca en la disciplina.

«Arnaud estava molt avançat al seu temps i, no obstant, estava fermament arrelat en el passat. Quan altres dissenyadors digitals seguien l'enfocament “skeuomorphic” d'Apple respecte al programari, Arnaud va veure que el disseny digital també hauria de basar-se en els principis atemporals descoberts pels dissenyadors gràfics modernistes de mitjans del segle XX. Afortunadament, el temps li va donar la raó. Som afortunats de viure avui en un món que Arnaud va imaginar i va ajudar a fonamentar».
Miguel Buckenmeyer, AREA 17

Related news