ADG-FAD

«5 Tools for Digital Detox»

Projecte que va presentar Ferran Bretcha en la seva intervenció al Brut durant el Blanc Festival

© Ferran Bretcha

«5 eines per al detox digital» se situa en un escenari futur probable i parteix de la premissa que la tecnologia i l'ésser humà han establert una relació de dependència que ha alterat el nostre comportament, el funcionament del nostre cervell i la nostra relació amb l'entorn i la realitat. Es busca la reflexió sobre l'única addicció que ha estat socialment acceptada per la societat, la digital.
Com a resposta a aquest plantejament s'han dissenyat cinc objectes i fases que tenen l'objectiu d'alterar comportaments comuns amb l'única finalitat de potenciar i promoure la desintoxicació digital. Les fases es duran a terme en situacions concretes, i la dificultat i el nivell de desintoxicació creixeran exponencialment. Cada una de les fases respon a un tipus específic de desintoxicació i cada objecte crea un nou escenari que replanteja la nostra relació amb la tecnologia.
L'objectiu és treballar directament amb el disseny com a catalitzador de pensament. Crear una sèrie d'objectes i fases que convidin a reflexionar, reconsiderar i en definitiva construir, mitjançant el disseny crític i conceptual, una societat digitalment responsable.

© Ferran Bretcha

Phase 1 - 102 PROCESSING: 100.000 WORDS A DAY:
Per a la primera fase es decideix desenvolupar un nou concepte de peça editorial. L'objectiu és recuperar l'habilitat de processar informació complexa i arribar a nivells més profunds de comprensió. Rebre missatges contínuament en el mòbil, xafardejar xarxes socials i llegir a trossos notícies a internet, està afavorint que processem més informació més ràpidament. No obstant això, les interrupcions constants dels estímuls que arriben del món digital estan afectant negativament la nostra concentració i cada vegada dediquem menys temps a un procés de lectura reposada que suposa un major repte intel·lectual. Però, què passaria si donéssim utilitat a aquesta característica que ens brinda el món digital, aparentment negativa, i l'utilitzéssim per al bé de la nostra salut mental i intel·lectual? La solució ha estat camuflar textos complexos i analítics en aplicacions que coneixem i que visualitzem de manera habitual, i on normalment llegim textos ràpidament. S'ha creat així una lectura lineal del text per mitjà de les diferents aplicacions del mòbil que veiem contínuament. Per tant, l'objectiu és provocar que el nostre cervell, visualment, senti que està en zones de confort: converses de whatsapp, comentaris d'Instagram, consultes d'email, surfejant per google... però que intel·lectualment estigui llegint texts complexos i que demanen nivells profunds de concentració. I el nostre cervell no se n'adonarà. Un cop més, l'estarem enganyant.

El text utilitzat per aquest llibre és: The Emerging, Evolving Reading Brain in a Digital Culture de Maryanne Wolf, Catherine Ullman-Shade i Stephanie Gottwald i és un full de ruta que proporciona una perspectiva prudent, però esperançadora, sobre l'impacte de la tecnologia en els nostres cervells i en les nostres capacitats intel·lectuals més essencials i el que això podria significar per al nostre futur.

© Ferran Bretcha

Phase 2 - 204 NO CONTENT: COULDN'T REFRESH FEED:
Per a la segona fase es decideix crear un nou concepte de compte d'Instagram. L'únic perfil d'Instagram que ajuda a desintoxicar-se d'aquesta plataforma. En la gènesi d'aquesta idea, que neix d'una fixació personal, han estat fonamentals les icones que apareixen al mòbil quan alguna cosa s'està carregant, els diferents símbols que apareixen quan no tens connexió a internet, la típica barra de progressió, la roda donant voltes, les imatges que no es carreguen...
es va arribar a la conclusió que aquestes imatges representaven perfectament el concepte digital detox: representaven la idea de no connexió a internet i de no tenir wifi o dades. És per això que finalment es va decidir crear un perfil d'Instagram replet d'imatges sense descarregar sota el claim: If this bothers you, you are digitally intoxicated. El mateix nom del perfil representa la idea d'aquestes imatges i és que és el missatge que apareix quan Instagram no pot refrescar una imatge i no té connexió a internet: Couldn't refresh feed. L'objectiu principal és incomodar i bombardejar
les persones a través de material visual sense descarregar. Durant els mesos que s'ha estat realitzant aquest projecte s'han penjat diàriament aquestes imatges al perfil creat amb la finalitat d'impacientar i molestar a l'usuari per tal que tanqui la xarxa social i deixi d'utilitzar el mòbil.

Aquest perfil d'Instagram vol criticar la idea d'immediatesa d'aquest món digitalitzat, ens molesta perquè ja no estem acostumats a esperar, ho volem tot al moment, ràpid, per poder continuar fent scroll. Si una de les imatges del feed no es descarrega, ens frustra.

© Ferran Bretcha

Phase 3 - 308 REDIRECTED: NOMOPHOBIA THERAPY:
Per a la tercera fase es decideix desenvolupar un dispositiu que ajuda a combatre una fòbia que ha nascut a causa de l'aparició dels dispositius mòbils. Aquesta nova eina ajuda a combatre la Nomofòbia, que és la por irracional a quedar-se sense mòbil, ja sigui per oblidar-se'l a casa o perdre'l. Per tant es decideix crear un nou dispositiu encarregat d'alleugerir els símptomes d'aquesta fòbia, educant a l'usuari a partir de teràpies que afecten la seva extensió mental, treballant directament amb el cervell, i per mitjà d'un objecte placebo. Així és com neix aquest mòbil substitut. Una peça que
s'administra com a teràpia, però que no té cap valor curatiu real, excepte per l'efecte psicològic que pugui provocar, anomenat popularment "efecte placebo", en sentir el seu pes a la butxaca o al tenir-lo entre les mans. En aquesta fase es pretén que l'usuari dugui a terme un procés de rehabilitació on, poc a poc, vagi deixant d'utilitzar el mòbil real per anar-lo substituint pel mòbil placebo, renunciant a la utilització del seu telèfon mòbil per passar a utilitzar i a dur durant el seu dia a dia aquest nou substitut, fins al punt que l'usuari quedi totalment curat.

Però la peça no és només un simple substitut analògic del telèfon mòbil; s'ha volgut portar-lo a un altre nivell, per això s'ha utilitzat cristall líquid microencapsulat. Un material que té la propietat química de canviar de color amb la temperatura i per això mostra una resposta total de l'espectre de color en la superfície activat per la calor i la temperatura de les nostres mans. D'aquesta manera l'usuari veu reflectit i s'adona visualment de quant de temps pot arribar a passar el mòbil a les seves mans. També serveix d'alerta, i ens recorda la quantitat de vegades que traiem el mòbil de la butxaca o de la bossa per mirar-lo, a vegades sense cap intenció, objectiu o finalitat pràctica.

© Ferran Bretcha

Phase 4 - 423 LOCKED: BATTERY DISCHARGER:
Per aquesta fase s'ha decidit desenvolupar un nou concepte de dispositiu electrònic que pretén criticar un acte i un gest que hem passat a realitzar quasi de manera involuntària. Hem adquirit el costum de tenir els mòbils sempre carregats i ens sembla insuportable i angoixant la idea de quedar-nos sense bateria. I és que la bateria és el que literalment alimenta i dona "vida" al nostre dispositiu, per això la importància de crear una nova peça que lluiti i combati aquesta nova addicció. Que passaria si creéssim un dispositiu que fes la funció inversa d'un carregador? Així és com neix la Fase 4: 423 LOCKED: BATTERY DISCHARGER. Un dispositiu que accelera la descàrrega de la bateria d'un mòbil, és a dir, accelera el consum de bateria i de recursos, al revés d'un carregador estàndard. Aquest dispositiu permet descarregar la bateria d'un mòbil fins que aquest "mor" i té l'objectiu de crear i passar a formar part d'un nou ritual on pren una gran importància el procés de descarregar, de veure com baixa el tant per cent de la bateria fins quedar-se a zero. I si la bateria es queda a zero, el mòbil s'apaga, i si aquest s'apaga, no utilitzem el mòbil, i si no l'utilitzem ens estem desintoxicant.

© Ferran Bretcha

Phase 5 - 404 NOT FOUND: DIGITAL DETOX REFUGE:
Per a la cinquena peça es crea un objecte que representa en la seva totalitat la idea d'absència digital. S'ha desenvolupat i produït una peça de roba que cobreix tot el cos i que protegeix la persona de radioactivitat digital. La finalitat és crear un refugi de desintoxicació digital portable que literalment bloqueja i inhibeix el senyal, el wifi, el gps, el bluethooth, entre d'altres. Aquesta última peça representa l'absència digital total, ja que la tecnologia no pot entrar dins aquest peça de roba perquè és un escut, un espai aïllat que serveix com a refugi. El teixit utilitzat per elaborar aquesta peça és anomenat "Electromagnetic shielding fabric" i la tela té la propietat d'actuar com a barrera per a radiacions i
blindar superfícies d'emissions d'ones electromagnètiques. Es decideix reflectir la necessitat d'una solució que s'apliqui directament sobre el cos complet de l'usuari, com una segona pell. És per això que es considera que hi ha una necessitat real d'un espai aïllat que l'allunyi d'aquesta hiperconectivitat, com si es tractés d'un procés de neteja i de regeneració. Un refugi que aïlla de les radicacions, de les freqüències i dels senyals que ens arriben i travessen constantment la nostra pell.

© Ferran Bretcha

El present projecte no té l'objectiu de canviar la vida de la societat, però si que pretén que les persones se sentin identificades amb els objectes i les eines generades per tal de conscienciar d'aquests petits actes diaris, d'aquestes accions i gestos, que ja formen part del nostre dia a dia i que hem admès o pres com a habituals. Sempre amb la finalitat d'aportar una reflexió, des d'un punt de vista jove i fresc, del context actual en què ens trobem.

Ferran Bretcha
www.ferranbretcha.com

Related news